Tips

Meer inspiratie opdoen? Volg mij op Instagram.

 

Wat is het verschil tussen stijl en mode?

De meesten van ons willen er graag eigentijds uitzien en onze look aanpassen aan de laatste mode trends.

Kijk goed of deze trends qua kleur en stijl bij je persoonlijkheid passen versus wat er in de mode is volgens de modemagazines en wat je ziet op tv. Dit is het geheim waardoor jij op jezelf blijft lijken, en niet op een ‘volger’ van modedictaten.

Stijl is tijdloos, mode is kortstondig.

 

Bekijk kleur bij daglicht

Bekijk de kleur van kleding altijd bij daglicht. De verlichting in paskamers vertekend meestal. Vraag bij twijfel aan het winkelpersoneel of je de kleur bij daglicht mag bekijken.

 

Accessoires

Accessoires een investering die het verschil kunnen maken. Accessoires zijn als leestekens in een zin.

Het is hun functie om de basisstukken in je kledingkast te perfectioneren en 'de look' echt van jou te maken. Door bijvoorbeeld oude en nieuwe sieraden met elkaar te combineren, zie je er uniek uit.

 

Nog een voorbeeld. Voeg bij een casual outfit (jas, broek en top) een paar leuke oorbellen, ketting en tas. Draag een passende riem bij je broek. Met deze toevoegingen heb je je outfit van ‘gewoon’ naar ‘bijzonder’ getild.

 

Nieuwe outfit

Wanneer je er nog niet klaar voor bent om je nieuwe outfit te dragen voor je vrienden en bekenden, draag het dan eerst eens op een gelegenheid waar je niemand kent. Kijk welke reacties je krijgt.

 

Solliciteren

Kleed je naar de baan die je graag wilt, niet naar de baan die je al hebt.

Kies je outfit op basis van de functie

Onderzoek de functie-inhoud en probeer online voorbeelden te vinden van wat mensen in dezelfde functie dragen. Hierdoor kan je een algemene indruk krijgen.

Spiegel de kledingvoorschriften van het bedrijf

Als je op de website van het bedrijf kijkt, kun je een indicatie krijgen van de (werk)kledingstijl. Dit geeft jouw een indruk wat zij verwachten op het gebied van sollicitatiekleding.

Door de stijl van het bedrijf in je sollicitatiekleding weer te geven, is de kans groter dat de interviewer de indruk kan krijgen dat je bij het bedrijf past.

Wees comfortabel en zelfverzekerd

Draag bij voorkeur geen sollicitatiekleding waar je je niet comfortabel of zelfverzekerd in voelt.

Misschien heb je een outfit die je eerder hebt gedragen voor een sollicitatiegesprek waarin je je zelfverzekerd voelt en die je opnieuw kunt dragen.

Wat je bij voorkeur niet moet doen

1) Ga niet naar een sollicitatiegesprek in kleding die niet schoon en gekreukt is. Het suggereert dat je niet voorbereid bent of het gesprek niet serieus neemt. Schone gestreken kleding helpt echt bij die eerste indruk.

2) De outfit die je draagt, moet de stijl aangeven die je zou willen herhalen als je de functie binnenhaalt.

3) Draag niet iets dat te opzichtig of uniek is. Hoewel je unieke persoonlijkheid het belangrijkste aan jou is, is een sollicitatiegesprek meestal niet het moment omdat uit te dragen.

4) Laat niet te veel huid zien. Zelfs als je sollicitatiegesprek in de zomer is, is het beter om niet te veel huid te laten zien of iets laag uitgesneden te dragen. Korte broeken en slippers zijn nimmer goede sollicitatiekleding, zelfs niet tijdens een hittegolf. Als je bang bent dat het te warm wordt, trek dan luchtige kleding aan, zoals katoenen blouses met lange mouwen en rokken.

Make-up

Gebruik een bescheiden make-up, passend bij de kleuren die je van nature al hebt. Er verzorgd maar niet te opgemaakt uitzien.